Gemensam satsning från de nordiska aktörerna på SuomiAreena i Björneborg

11.07.2016 – 15.07.2016

Finland är ordförandeland för Nordiska ministerrådet i år. På SuomiAreena synliggörs det nordiska samarbetet genom temat Norden2016.

Nio nordiska aktörer förenar sina krafter på SuomiAreena i Björneborg till ära av Finlands nordiska ordförandeår. På programmet står en paneldiskussion om den nordiska arbetsmarknaden och presentation av nordiskt samarbete på Medborgartorget. Dessutom kan man följa MTV3:s direktsändning om nordiskt samarbete onsdagen den 13.7. kl. 14.00.

Paneldiskussion om längre yrkeskarriärer i Norden

Tema för SuomiAreena i år är det finländska arbetet och medborgarorganisationer. Flera nordiska aktörer arrangerar tillsammans en paneldiskussion kring frågan vilken är nyttan av längre yrkeskarriärer på framtidens nordiska arbetsmarknad.

I paneldiskussionen deltar Poul Nielson (DK), dansk före detta minister och EU-kommissionär som har skrivit den nyss utkomna rapporten Arbejdsliv i Norden: Udfordringer og forslag, Anne Berner (FI), Finlands kommunikationsminister, minister för nordiskt samarbete och minister med ansvar för Ålandsfrågor, Marjo Wallin (FI), specialforskare vid Arbetshälsoinstitutet, Magnus Gissler (SE), generalsekreterare för Nordens fackliga samorganisation NFS samt Anna Abrahamsson (FI), president för Ungdomens Nordiska Råd.

Diskussionen ordnas onsdagen den 13 juli kl. 11.45–13.15 på Antinkatu 5, Björneborg. Evenemanget hålls på skandinaviska språk och simultantolkas till finska. Diskussionen modereras av seniorrådgivare Matts Lindqvist från Nordiska ministerrådet.

Nordiskt samarbete syns på Medborgartorget i Björneborg

De nordiska aktörerna har under SuomiAreena sin egen monter som heter Norden2016 på Medborgartorget i Björneborgs centrum. Montern har nummer 31 och den finns på Yrjönkatu i närheten av MTV3:s scen.

Nordiskt program på Medborgartorget:

 

  • Måndag 11.7. Nordiska institutionen för vidareutbildning inom arbetsmiljöområdet (NIVA) håller pausgymnastik och snurrar lyckohjul. Också Nordisk information för kunskap om kön (NIKK) är med.
  • Tisdag 12.7. Kaffe på svenska tillsammans med riksdagsledamöterna Maarit Feldt-Ranta och Ville Niinistö samt moderatorerna Tuomas Enbuske och Baba Lybeck. Arrangerörerna är av Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Svenska nu. På plats är också utrikesministeriets sekretariat för nordiskt samarbete.
  • Onsdag 13.7. Paneldiskussion: Vilken är nyttan av längre yrkeskarriärer på framtidens nordiska arbetsmarknad? (Plats: Antinkatu 5, Tid: kl. 11.45–13.15)
    Alla nordiska aktörer på SuomiAreena finns på plats på Medborgartorget!
  • Torsdag 14.7. De bästa bitarna från Pop Up Pohjola-turnén! Arrangeras av medborgarorganisationen Pohjola-Norden och Pohjola-Nordens ungdomsförbund.
  • Fredag 15.7. Lär känna verksamheten vid Kulturkontakt Nord och Nordens Välfärdscenter (NVC)!

Pop Up Pohjola i direktsändning på MTV3

MTV3 visar under hela SuomiAreena-veckan program i direktsändning. Norden är tema onsdagen den 13 juli kl. 14–14.15. I sändningen deltar imitatorn och skådespelaren Christoffer Strandberg och musikern Fredrik Furu.

 

Läs mer om det finska ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet 2016.

 

Categories:

NIVA News